Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/users/xevent/public_html/magazynwiniarski2023.pl/wp-content/themes/fox/fox.template#template on line 43

Enoturystyka w regionie Pogórza

Miłośnicy wina i turystyki winiarskiej nie powinni być zawiedzeni tego roku. W Tarnowie i regionie Pogórza zaplanowano szereg tematycznych wydarzeń, warsztatów, spotkań, festiwali, degustacji oraz możliwości zwiedzania lokalnych winnic. Kształtująca się kultura winiarska zachęca do odkrywania wyjątkowych miejsc, spotykania ciekawych ludzi z pasją, zdobywania nowej wiedzy i fascynujących doświadczeń.

W naszym kraju na przestrzeni kilku lat obserwuje się tendencje wzrostowe w konsumpcji wina oraz zainteresowania turystyką winną, czy szeroko pojętą kulturą wina. Trudno jeszcze zaliczyć Polskę do krajów kultury wina, ale po ilości wydarzeń z winem w tle wszystko wskazuje na to, że idziemy w dobrym kierunku i również u nas amatorzy tego szlachetnego trunku znajdą coś dla siebie.

Historia polskiego winiarstwa jest pełna wzlotów i upadków. Na szczęście obecny intensywny rozwój związany z powstawaniem nowych winnic, ale także stowarzyszeń i organizacji wspierających tradycje winiarskie daje nadzieję na przyszłość. Polskie wina zdobywają coraz większe uznanie na krajowych i europejskich rynkach, z uwagi na unikatowość i oryginalność, chociaż produkcja jest zdecydowanie dużo mniejsza, niż w innych winiarskich regionach. Tradycje winiarskie w Polsce sięgają X wieku i chociaż Kraków nigdy nie mógł konkurować z zielonogórską czy sandomierską potęgą winiarską, to
właśnie w województwie małopolskim, na zboczach Wawelu miała swój początek historia polskiego wina. Również pod Krakowem znajduje się winiarska historyczna perełka, opactwo benedyktynów w Tyńcu. Regres polskiego winiarstwa zapoczątkowały siedemnastowieczne wojny, zmiany klimatyczne oraz moda na zachodnie produkty. Masowo sprowadzano wino z Węgier, ale także z Włoch i Francji.

Na szczęście obecnie obserwujemy dynamiczny rozwój enoturystyki, odtwarzania tradycji winiarskich i popularyzacji kultury wina. Z roku na rok przybywa w Polsce winnic sadzonych z myślą o produkcji i sprzedaży wina. Uprawie winorośli w naszym regionie sprzyja urozmaicona rzeźba terenu, dobrze nasłonecznione zbocza i kontynentalny klimat. Jeśli do tego dodamy urokliwe położenie, bogate w przyrodnicze, czy architektoniczne walory tereny, pasję małopolskich winiarzy, chętnie dzielących się swoją wiedzą i doświadczeniem, otrzymujemy atrakcyjny produkt enoturystyczny łączący edukację z rekreacją, dla którego warto odwiedzić nasz region. Małopolskie winnice to w większości rodzinne przedsięwzięcia, ale z szeroką gamą usług turystycznych, oferujące m.in. zwiedzanie winnicy, winobranie, noclegi, degustacje, imprezy plenerowe, warsztaty edukacji winiarskiej. Wspaniałym pretekstem do rozwoju winiarstwa, jako fenomenu kulturowego oraz przedsięwzięcia gospodarczego, kultywowania winiarskich tradycji jest projekt realizowany przez Tarnowską Organizację Turystyczną (TOT) pn. „Opracowanie strategii turystyki winiarskiej jako nowej marki turystycznej Pogórza”, na realizację którego stowarzyszenie otrzymało wsparcie finansowe z Ministerstwa Sportu i Turystyki (MSiT) w ramach otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych z zakresu turystyki w 2017 roku. TOT we współpracy z Małopolskim Stowarzyszeniem Winiarzy oraz lokalnymi winiarzami podjął działania, aby kultywować tradycje regionu, wprowadzić na rynek gotowe pakiety turystyczne dające możliwość podróży po winnicach, udziału w warsztatach tematycznych, degustacjach lokalnego wina i staropolskiej kuchni.

W ramach realizacji projektu zorganizowane zostały różnego rodzaju wydarzenia, warsztaty, spotkania, degustacje. Początkiem lipca odbył się Pleśnieński Bachus, podczas którego swoje wina prezentowali okoliczni winiarze. Od kwietnia do października odbywały się cykliczne spotkania z lokalnymi winnicami w CPL w Rzuchowej. Dla uczestników zorganizowano warsztaty degustacji wina, łączenia wina i potraw, a także warsztaty wiedzy o winie i historii uprawy winorośli. W Skamieniałym Miasteczku w Ciężkowicach z kolei miały miejsce spotkania z enoturystyką. Pod skałą Grunwald w każdą niedzielę od lipca do września odbywały się kiermasze winiarskie oraz kulinarne, pokazy wyrobów rękodzielniczych, jak również konsultacje z zakładania i prowadzenia winnicy. W pierwszy weekend sierpnia miała miejsce jedna z większych imprez winiarskich w regionie. Tuchovinifest – II Międzynarodowy Festiwal Wina, po ubiegłorocznym sukcesie, zagościł po raz drugi w Tuchowie. Oprócz konkursu win, organizatorzy zapewnili również spacer enoturystyczną ścieżką, prezentacje win i winnic, spotkania panelowe, dyskusje i prelekcje poświęcone zagadnieniom związanym z produkcją wina i prawnymi aspektami degustacji win podczas plenerowych imprez.

Wydarzenia realizowane w ramach enotarnowskiego projektu znajdą swój finał w listopadzie w postaci kolejnej edycji dionizji. VI Wielkie Tarnowskie Dionizje rozpoczną się 11 listopada, o godz. 11:11 wystawą tematyczną przygotowaną przez Muzeum Okręgowe w Tarnowie oraz uroczystym orszakiem winnym po Starym Mieście ze św. Marcinem na białym koniu, a zakończą 26 listopada w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej kolacją poświęconą regionalnej kuchni i degustacji win z Winnicy Zadora. Wzorem lat ubiegłych tarnowskie restauracje zapraszają na spotkania przy wyśmienitej kuchni i lokalnym winie z podtarnowskich winnic: Chronów, Janowice, Manru, Rodziny Steców i Zadora. Nie zabraknie także wydarzeń towarzyszących, m.in. warsztatów degustacji wina, prezentacji winnic oraz spektaklu przygotowanego przez tarnowski teatr. Tematyczne kolacje dionizyjskie oraz warsztaty odbywać się będą w sześciu restauracjach: Błękitna Aleja, Cristal Park, Hotel Krzyski, U Jana, U Młynarzy, Hotel Tarnovia. Również w tym roku do obchodów święta wina dołącza się Gminne Centrum Kultury w Wierzchosławicach zapraszając na warsztaty „Poznaj wino-smaki polskich win”. Szczegóły poszczególnych wydarzeń znajdują się na stronie www.enotarnowskie.pl. Zapraszamy.

Następny wpis

Dlaczego warto zapraszać gości do winnicy?