Książka „Historia cydru. Anglia” jest pierwszą częścią serii dotyczącej historii cydru w Europie. Wielka Brytania to największy producent i konsument cydru na świecie. Bogactwo odmian jabłoni i wielowiekowa tradycja obecna na każdym kroku stały się przyczynkiem do napisania tej książki.
Kilka słów o książce
Książka to efekt prawie dwuletniej pracy – kwerendy bibliotecznej, wizyt w muzeach i archiwach, niezliczonych wyprawach na pchle targi w poszukiwaniu starych książek o jabłkach, wyjazdów na festiwale cydrowe i do fabryk.
Książka składa się z trzech rozdziałów, a w nich: historia cydru angielskiego od czasów neolitu do czasów współczesnych; historie rodzin cydrowych (Weston, Bulmer, Thatcher); tradycje i obyczaje angielskie związane z jabłkiem, np. wassail – modlitwa do drzewa jabłoni. Każdy rozdział opatrzony zdjęciami z rejonu zachodniej Anglii, miejsca, gdzie cydr się narodził.
Zdjęcie ilustracyjne. Na zdjęciu octy na bazie cydru.
Więcej w najnowszym numerze Magazynu Winiarskiego. Do kupienia tu: zamówienie.
Magazyn można także kupić w naszych punktach sprzedaży: Kraków, ul. Szafrana 5b/34. Tarnów, ul. Krakowska 7 (piętro biuro KNCN Nieruchomości).