Rok 2018 jest wyjątkowy pod wieloma względami. Mnogość wydarzeń winiarskich jaka zagościła w kalendarzu, zadowoli niejednego enoturystę. A i winiarze nie mogą narzekać na warunki atmosferyczne i obfite zbiory. Pozostaje mieć nadzieję, że tak wysoki poziom będzie miał odzwierciedlenie we wspaniałym winie z rocznika 2018! Nie bez powodu sporą część aktualnego numeru poświęcamy winom musującym. Tradycja ich produkcji w Polsce sięga pierwszej połowy XIX w. a nasze warunki klimatyczne dają nadzieję na to, by wina musujące stały się wizytówką polskiego winiarstwa!
ENOTURYSTYKA
Malaga – Jerzy Moskała przedstawia potencjał winiarski i kulinarny tego andaluzyjskiego miasta.
REGIONY WINIARSKIE
Wina czeskie i morawskie – różnicę wyjaśnia Lech Małysz.
PRAWO
Rejestracja winnicy – przez tajniki akcyzy prowadzi nas Radosław Froń, a o ostatnim Zarządzie Polskiej Federacji Producentów Wina pisze Rafał Stec.
WINNICA
Pasja do wina zaklęta w liczbach, czyli o wykorzystaniu nowoczesnych technologii w prowadzeniu winnicy.
Winorośl nie tylko do produkcji wina, ale również do ozdoby.
Chwalimskie winnice – Przemysław Karwowski prezentuje chwalimską historię.
Rowerowa wyprawa Mikołaja Kaczmarka do Gostchorza.
Jedyną stałą rzeczą jest zmienność; o odpowiednim pobieraniu próbek winogron pisze Piotr Przybek.
TEMAT NUMERU
Produkcja win musujących w małej winiarni – Mirosław Krasnowski z Winnicy Zodiak. Obszerny i wartościowy artykuł o historii i metodach produkcji win musujących.
WINIARNIA
Nie tylko drożdże do produkcji wina, a więc co jeszcze?
LABORATORIUM
Vinum bonum numquam nocet – lecznicze wykorzystanie wina.
KSIĄŻKA
Zaproszenie do lektury trylogii winiarskiej.
DEGUSTACJE
Przy polskim winie!