Z winiarskich piwnic: 2020 to doskonały rocznik w Niemczech

Sezon na winobranie 2020 zaowocował w Niemczech znakomitą jakością winogron i plonem lekko poniżej przeciętnego, szacowanym na 8,6 mln hektolitrów w skali ogólnokrajowej. Według informacji Niemieckiego Instytutu Wina (DWI) słoneczne i suche późne lato pozwoliło niemieckim winiarzom zebrać dobrze dojrzałe i bardzo zdrowe jagody, przy czym owoce do produkcji win czerwonych okazały się dodatkowo doskonale wybarwione. Już leżakujące w beczkach pierwsze białe wina zdołały szybko nabrać charakterystycznych aromatów i mocno wyczuwalnej owocowości, wina czerwone zapowiadają się równie obiecująco.

Winobranie w ciągu trzech, czterech tygodni

Piękna letnia pogoda we wrześniu znacznie przyspieszyła zbiór winogron. Silne nasłonecznienie i temperatura często sięgająca znacznie powyżej 25 stopni Celsjusza sprzyjały szybkiemu wzrostowi zawartości cukru w owocach, dzięki czemu wiele odmian winorośli dojrzało do zbiorów w jednym czasie. Zbiór często odbywał się we wczesnych godzinach porannych, a czasami nawet nocą, aby trafiające do piwnic winogrona były możliwie najchłodniejsze.

W wielu winnicach tegoroczny zbiór trwał zaledwie trzy, cztery tygodnie. Niektórzy winiarze pozostawili winogrona na krzewach czekając na zbiór przejrzałych, porażonych szlachetną pleśnią, a także wyschniętych do postaci rodzynek jagód, jako że wiążą z tym rocznikiem spore nadzieje na uzyskanie wybitnie szlachetnych i wykwintnych win deserowych,

Późne przymrozki we Frankonii, Saale-Unstrut i Saksonii

Niekorzystnym rezultatem gorącego września było stosunkowo mocne wyparowanie wody przez jagody, co skutkuje stratą ich objętości. W niektórych regionach straty te pogłębiły długotrwałe okresy suszy spowodowane bardzo nierównomiernym rozłożeniem opadów w regionach winiarskich na przestrzeni roku. Późne przymrozki we Frankonii, Saale-Unstrut i Saksonii przyczyniły się do sporych strat w plonach.

Duże różnice w zbiorach między regionami upraw

Podobnie niejednakowo kształtują się szacunki plonów w 13 niemieckich regionach winiarskich. Sięgają od minus 38 procent (w porównaniu ze średnim plonem z dziesięciu lat we Frankonii), do plus 31 procent w niewielkim regionie winiarskim Hessische Bergstrasse ( Hesji Szlak Górski). W dwóch największych niemieckich regionach winiarskich: Hesji Nadreńskiej i Palatynacie, oczekuje się plonów przeciętnych lub lekko powyżej przeciętnych, na poziomie odpowiednio od minus jeden procent do plus sześć procent. Badenia i Wirtembergia szacują dziesięcioprocentowy spadek zbiorów w każdym z obu tych regionów.

Aktualna krajowa prognoza zbiorów rocznika 2020 przewiduje produkcję 8,6 mln hektolitrów, a więc nie odbiega w zasadzie od średniej z dziesięciu lat wynoszącej 8,7 mln hektolitrów, a wynik tegoroczny ma być nawet lepszy o trzy procent od zeszłorocznego.

 

 PROGNOZY ZBIORÓW    

2020

2020

Stan z 08.10.2020

Ø = 2010-2019

2020

% zmian

% zmian

Region uprawy winorośli:

         hl          hl

w porównaniu do średniej z 10 lat

w porównaniu do 2019 roku

Ahr

39.000

39.000

18 

Nadrenia Środkowa

28.000

31.000

11 

35 

Mozela

736.000

813.000

10 

30 

Nahe

318.000

339.000

Hesja Nadreńska

2.469.000

2.450.000

-1 

 

Palatynat

2.174.000

2.300.000

Rheingau

209.000

251.000

20 

26 

Heski Szlak Górski

29.000

38.000

31 

46 

Frankonia

432.000

267.000

-38 

-22 

Wirtembergia

998.000

894.000

-10 

Badenia

1.221.000

1.100.000

-10 

-11 

Soława-Unstruta

45.000

32.000

-29 

-14 

Saksonia

22.000

21.000

-5 

-19 

Razem

8.720.000

8.575.000

-2 

 3

 

źródło : Deutsches Weininstitut / The German Wine Institute / www.germanwines.de

 

Poprzedni wpis

Uczta dla zmysłów na Winnicy Zadora (zdjęcia)

Następny wpis

W sobotę: pierwsza degustacja online Bezapelacyjnych