Cichosza! Przerywana co chwilę odgłosem oddychającego, fermentującego wina. Pewnie niejeden z nas spędzając zimowy czas w winiarni i winnicy wsłuchiwał się w tę ciszę. Zima powoli żegna się z nami. Ostatnie mroźne dni odchodzą w zapomnienie, a winnice budzą się do życia. To okres wytężonej pracy winiarzy. Po zimowym odpoczynku winorośl wymaga intensywnej pielęgnacji, aby wydała plon obfity i jakościowo jak najlepszy.
Praca winiarza trwa cały rok. Na pewno czas ten każdy z nas wykorzystał jak najlepiej, m.in. podczas szkoleń, spotkań, konsultacji czy konkursów. Również nasza redakcja wykorzystała ten czas i dzięki temu możemy oddać w Wasze ręce drugi numer Magazynu Winiarskiego.
Enoturystyka i podróże
Entuzjaści polskiego wina mogą coraz szerzej poznawać winnice i uczestniczyć w wielu ciekawych wydarzeniach. Piszą o tym m.in. Karolina Chlipała-Dobosz, Justyna Grzybek i Katarzyna Korzeń.
Prawo
Ekspert od aspektów prawnych Radosław Froń przedstawia kolejne kroki w procesie rejestracji winnicy.
Winnica
Agnieszka Rousseau opisuje Botritis cinerea, która dała się w 2017 roku porządnie we znaki winiarzom w całej środkowej Europie. O podziemnym życiu winorośli pisze dr hab. Maciej Gąstoł z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W okolice Kazimierza Dolnego do Winnicy Skarpa Dobrska zabiera nas Arkadiusz Steć.
Temat numeru: Cichosza! W Winnicy Turnau – o powstawaniu wina lodowego rozmawiamy z Grzegorzem, Zbigniewem, Jackiem, Tomaszem, Katarzyną i Frankiem z Winnicy Turnau.
Laboratorium
Dr inż. Piotr Przybek odpowiada na pytanie co robić, aby wino nie wracało?
Wydarzenia
Winiarski mecz Polska:Dania, Gruzja w kieliszku, tarnowskie Dionizje i Bachanalia 2017 w Zamku Ryn – to m.in. te wydarzenia relacjonujemy w Magazynie Winiarskim.
Regiony winiarskie
Historię lubuskiego winiarstwa opisuje Przemysław Karwowski.
Ludzie
Wspomnienie Mieczysława Kaszuby – osoby zasłużonej dla polskiego i lubuskiego winiarstwa.
Degustacje
O polskich rieslingach i o tym, że najważniejsza jest historia piszą Stowarzyszenie Sommelierów Polskich oraz blogerzy.
Te i wiele innych ciekawych artykułów znajdziesz w najnowszym numerze Magazynu Winiarskiego.