Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/users/xevent/public_html/magazynwiniarski2023.pl/wp-content/themes/fox/fox.template#template on line 43

Cichosza! W Winnicy Turnau!

Cichosza! Przerywana co chwilę odgłosem oddychającego, fermentującego wina. Pewnie niejeden z nas spędzając zimowy czas w winiarni i winnicy wsłuchiwał się w tę ciszę. Zima powoli żegna się z nami. Ostatnie mroźne dni odchodzą w zapomnienie, a winnice budzą się do życia. To okres wytężonej pracy winiarzy. Po zimowym odpoczynku winorośl wymaga intensywnej pielęgnacji, aby wydała plon obfity i jakościowo jak najlepszy.

Praca winiarza trwa cały rok. Na pewno czas ten każdy z nas wykorzystał jak najlepiej, m.in. podczas szkoleń, spotkań, konsultacji czy konkursów. Również nasza redakcja wykorzystała ten czas i dzięki temu możemy oddać w Wasze ręce drugi numer Magazynu Winiarskiego.

Enoturystyka i podróże
Entuzjaści polskiego wina mogą coraz szerzej poznawać winnice i uczestniczyć w wielu ciekawych wydarzeniach. Piszą o tym m.in. Karolina Chlipała-Dobosz, Justyna Grzybek i Katarzyna Korzeń.

Prawo
Ekspert od aspektów prawnych Radosław Froń przedstawia kolejne kroki w procesie rejestracji winnicy.

Winnica
Agnieszka Rousseau opisuje Botritis cinerea, która dała się w 2017 roku porządnie we znaki winiarzom w całej środkowej Europie. O podziemnym życiu winorośli pisze dr hab. Maciej Gąstoł z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W okolice Kazimierza Dolnego do Winnicy Skarpa Dobrska zabiera nas Arkadiusz Steć.

Temat numeru: Cichosza! W Winnicy Turnau – o powstawaniu wina lodowego rozmawiamy z Grzegorzem, Zbigniewem, Jackiem, Tomaszem, Katarzyną i Frankiem z Winnicy Turnau.

Laboratorium
Dr inż. Piotr Przybek odpowiada na pytanie co robić, aby wino nie wracało?

Wydarzenia
Winiarski mecz Polska:Dania, Gruzja w kieliszku, tarnowskie Dionizje i Bachanalia 2017 w Zamku Ryn – to m.in. te wydarzenia relacjonujemy w Magazynie Winiarskim.

Regiony winiarskie
Historię lubuskiego winiarstwa opisuje Przemysław Karwowski.

Ludzie
Wspomnienie Mieczysława Kaszuby – osoby zasłużonej dla polskiego i lubuskiego winiarstwa.

Degustacje
O polskich rieslingach i o tym, że najważniejsza jest historia piszą Stowarzyszenie Sommelierów Polskich oraz blogerzy.

Te i wiele innych ciekawych artykułów znajdziesz w najnowszym numerze Magazynu Winiarskiego.

Poprzedni wpis

Cierpliwi winiarze ze Srebrnej Góry

Następny wpis

Agrotechniczne dylematy